Retseptid

Kergelt vürtsikad kõrvitsamuffinid

Novembri keskpaik on käes ja juba liiguvad mõtted vaikselt jõuluküpsetiste poole. Viimased kõrvitsad said ahjus pehmeks küpsetatud ja ära püreestatud, osa läks sügavkülma, osa kasutasin muffinites ära. Need kõrvitsamuffinid on nii mõnusalt pehmed ja ahjust tulles on terve kodu vürtsikat jõululõhna täis. Idee sain Mari-Liis Iloveri blogist.

Õuna-toorjuustukook

Suvine melu on läbi saanud ja praegusel õunahooajal tuli tuhin üle pika aja midagi küpsetada. Seekord tuleb siit üks siidine toorjuustukook kaneelise õunakattega. Õunakate sellel koogil muudab selle nii eriliselt maitsekaks ja mahlaseks ning loob koju juba kerget sügisehõngu.

Kakao-kamarull mustikategaEesti Vabariigi aastapäevaks lisandus blogisse midagi lipuvärvides. Valmistasin kamarulli kakaobiskviidist, kamavahust ja mustikatest. Biskviidis kasutasin lisaks nisujahule ka kaerajahu, kes soovib veelgi rahvuslikumat nüanssi, võib kasutada kaerajahu asemel isegi rukkijahu. Värsked mustikad lisavad mahlasust ja sobivad selle rulli vahele ideaalselt!
Piparkoogi kirju koerKuna jõulude eel on niigi kiire, siis sel aastal tahtsin jõululauale koogi asemel midagi lihtsat. Tekkis idee valmistada kirjut koera uutmoodi, kasutada piparkooke ja pähkleid/rosinaid ning lisada veidi apelsini nüanssi. Leidsin Mari-Liis Iloveri blogist sarnase retsepti sellele, mida ette kujutasin ning muutsin veidi koostisosi ja koguseid.
KõrvitsakaraskKülm aeg on kätte jõudnud ja aina enam tahaks soojendavaid küpsetisi, midagi, mida kohe ahjusoojana süüa. Karask on kõige maitsvam just peale ahjust välja võtmist, ise söön seda soojana koos rasvase võiga, mõnele maitseb meega. Kõrvits muudab karaski nii mõnusalt mahlaseks ning see on maitsev nii soolase kui magusa lisandiga.
Mandli-õunakookÜks imelihtne õunakook koduaia hapukatest õuntest. Kuna soovisin nisuvaba kooki, siis kasutasin kaerajahu, kuid selle võib julgelt asendada nisujahuga. Hapukad õunad on koogi sees parimad, kuna muudavad selle maitsekamaks.
Kana-kodujuustu pirukasPõhjata pirukates on mõnikord hea ära kasutada külmiku jääke, koostisosadega saab siin paindlik olla ja lisada köögiviljadena täpselt seda, mis kodus olemas on. Lisaks meeldib mulle selliste pirukate puhul nende lihtsus, valmib kiirelt ja kerge vaevaga, kuid maitseb ülihästi.
Rabarberimuffinid kaerajahugaKuna koogist jäi rabarbereid üle, siis mõtlesin neist muffineid teha. Katsetasin neid kaerajahuga ja ausalt, ma ei ole ammu saanud nii pehmeid ja mahlaseid muffineid, kui need siin. Retsept on lihtne ja tulemus kindlasti proovimist väärt!
Datlipallid maapähklivõi ja kakaogaVaid 4 koostisosaga valmivad imelihtsad magusad pallikesed, mis on vabad nii suhkrust, nisust kui ka piimatoodetest. Inspiratsiooni sain veganmaailm.com lehelt (kakao-datlipallid), kuid tegin retsepti veidi ümber. Sain kokku 20 datlipalli.
JõulutortIdee ühest piparkoogimaitselisest ja mahlaselt kreemisest jõulutordist küpses ammu mu peas. Kaunistuseks leidsin internetist toreda idee kasutada piparkoogiglasuuri ja teha sellest kuused. Valmis pisike 20 cm läbimõõduga tort, laiema tordi saamiseks tuleb koguseid suurendada.
Tervislikud kaeraküpsisedKaeraküpsiseid on hea küpsetada koos lastega või kaaluda koostisosad valmis ja lasta neil ise teha. Kuna eelistan mitte oma lastele liialt suhkrut anda, siis boonusena on need küpsised vabad valgest suhkrust ja nisust, kuid maitsevad sellegipoolest imehästi. Idee on pärit blogist jazzinokitchen.blogspot.com, kohandasin retsepti aga veidi tervislikumaks.
Šokolaadikarask rosinate ja kreeka pähklitegaVäljas on juba päris sügiseseks läinud ja aina rohkem isutab ahjusoojade küpsetiste järele. Odrakarask on ideaalne pühapäeva küpsetis, mida koos lastega kodus ette võtta. Valmistamine on ääretult lihtne ja karask ise on pigem tervislik küpsetis - vaba nii nisujahust kui valgest suhkrust. Ideaalne juhul, kui ei soovi lastele liiga palju suhkrut anda. Meile meeldib seda süüa ahjusoojana ja koos meega.
Nisuvaba šokolaadi-suvikõrvitsakookPeitsin seekord suvikõrvitsa ühe brownie-stiilis koogi sisse. Kook jääb selle võrra palju mahlasem ja kui kasutada nisujahu asemel kaerajahu ning valge suhkru asemel kookospalmisuhkrut, on tulemus ka palju tervislikum.
Kodune pähkli-puuvilja müsliAlates hetkest, kui avastasin enda jaoks ise tehtud müsli, ei ole ma seda enam poest ostnud. Ise tehes saab müslisse lisada just enda lemmik koostisosi, rääkimata sellest, et ise saab müsli seest ka suhkru välja jätta. Naudin seda kõige meelsamini maitsestamata jogurtiga!
Brita kook rabarberigaSeekordne rabarberikook valmis nisuvaba Brita koogina. Rabarber sobib sellesse magusasse kooki ideaalselt ja nisujahu saab edukalt asendada kaerajahuga. Idee on pärit perenaine.ee kodulehelt.
Nisuvaba rabarberikook apelsinigaMinu selle kevade esimesest rabarberikoogist sai üks mõnusalt mahlane purukook apelsini maitsenüansiga. Kuna eelistan ikka ja alati pigem tervisele kergemaid kooke, kasutasin nisujahu asemel kaerajahu ja suhkruga ei ole samuti koogis liialdanud. Apelsin annab lihtsalt koogile veidi särtsu.
Kamatort rukkibiskviidi ja pohladegaIdee Vabariigi aastapäevaks! Tordi biskviit on rukkijahust ja kakaost, kreemiks on vahukoor ja kohupiim koos rukkikamaga ja iga kihi vahel on lisaks mõrkjas pohla toormoos. Kaunistamise osas saab igaüks lasta fantaasial lennata, hästi sobivad erinevad marjad, pähklid või šokolaaditükid.
Nisuvabad banaani-kakaomuffinidNeed banaani-kakaomuffinid on nii mõnusalt mahlased ja tummised, et meenutavad isegi veidi browniet. Ometi on tegu pigem kehale kergemate muffinitega, sest neis ei ole grammigi nisujahu, võid ega valget suhkrut. Algse retsepti leidsin Loodusväe kodulehelt ning tegin enda maitse järgi ümber. Sain kokku 10 imemaitsvat muffinit.
Lõhe-kodujuustu quicheSee maitsekas ja juustune lõhe quiche on ideaalne viis eelmisel päeval järelejäänud ahjulõhe ära kasutamiseks. Lisaks on see täielikult nisuvaba, põhjas kasutasin kaera- ja rukkijahu ja täidisesse võib igaüks lisada just enda maitse järgi köögivilju.
Tatraküpsised mandlite ja kakaogaGluteenivabad ja valgest suhkrust vabad tatraküpsised mõjuvad kehale kergemalt peale pühasid ja rasvaseid jõulutoite. Need muredad küpsised on tänu kakaole nii mõnusalt tummised ja isegi veidi mõrkjad. Tatra maitset pole peaaegu tundagi ja mandlid sobivad sinna sisse ideaalselt!
JõulukaraskOdrakarask on saanud viimasel ajal mu suureks lemmikuks. Söön seda nii või kui meega, variante on igale maitsele. Enne jõule mõtlesin muuta seda küpsetist veidi jõululikumaks ja lisasin sisse jõuluvürtse ning kuivatatud puuvilju. Tulemusega jäin enam kui rahule!
Jõuluhõnguline kõrvitsa toorjuustukookNovember tuletab vaikselt meelde, et jõulud on lähedal ja tekitab isu vürtsikate, jõuluhõnguliste küpsetiste järele. See siidine ja kreemjas kõrvitsakook kuldse tooni ja magusalt vürtsika lõhnaga sobib ideaalselt sügisesse või isegi jõululauale. Lisaks on kook täielikult vaba nisujahust.
Nisuvaba õuna-plaadikookSügis ja õunahooaeg on kohe-kohe käes. Täna valmis üks ülimalt lihtne õunakook kaerajahuga, mis ei ole küll sama kohev nagu nisujahuga versioon, kuid krõbedad koogiservad olidki nii maitsvad ja mõnusad, et nisust siin küll puudust ei tundnud. Kasutasin väiksemat sorti ahjuplaati, suure plaadi jaoks tuleb koguseid suurendada.
Läätsekotletid basiilikugaKuumad suveilmad tekitasid isu salatite ja kergemate toitude järele. Nii tekkis idee valmistada midagi taimset, kuid toitvat ja läätsed on selleks hea valik. Karri ja kurkum muudavad kotletid parajalt vürtsikaks ja sobivad läätsedega hästi kokku. Kogusest piisab neljale inimesele.
Maasika-šokolaaditort rukkibiskviidigaKoduaia maasikad on maailma parimad. Et mitte niigi lühikest maasikahooaega raisku lasta, pidin midagi uut ka blogisse lisama. Kakaone rukkibiskviit sobib maasikatega nii hästi kokku, lisaks on see tavalise nisubiskviidiga võrreldes kergem ja tervislikum. Tegin seekord pisikese 20 cm läbimõõduga tordi, kes soovib laiemat või kõrgemat, peab koguseid kahekordistama.
Rabarberikook rukkijahu ja kakaogaSee nisuvaba, tummise ja krõbeda kattega rabarberikook sobib hästi ka plaadikoogiks. Sel juhul tuleb koguseid lihtsalt kõvasti suurendada (suure plaadi puhul näiteks neljakordistada). Minul valmis pisike 20 cm läbimõõduga madal kook, et kasutada ära kappi seisma jäänud kohupiim ja leida rakendust koduaia rabarberitele.
Rabarberikook apelsini ja iirisegaMagus ja krõbe iirisekate tasakaalustab hästi seda mahlast rabarberi-apelsinikooki. Üks lihtsamaid rabarberikooke mu blogis, kuid ääretult huvitav maitsekooslus ja kook lausa sulab suus.
Nisu- ja suhkruvaba šokolaadikookSee patuvaba ahvatlus on vaba nisust, suhkrust ja isegi piimatoodetest ning on täiesti taimne. Algne retsept on pärit Ragne Värk raamatust "Paleo. Patuvabad koogid ja magustoidud", tegin mõned muudatused ning kook kukkus välja üllatavalt magus ja rammus, nagu üks tõeline šokolaadikook.
Kohupiima-pisarakook kirssidegaNisujahu asendamine kaerajahuga on mul juba harjumiseks saanud. Proovisin seda ka pisarakoogis, toimis väga hästi! Kaerapõhi jäi mõnusalt krõbe, kohupiimatäidis kirssidega jällegi mahlane ja beseekate kõige peal koos pisaratega tuli küll uskumatult õhuline.
1 2 3 6