Retseptid

JõulutortIdee ühest piparkoogimaitselisest ja mahlaselt kreemisest jõulutordist küpses ammu mu peas. Kaunistuseks leidsin internetist toreda idee kasutada piparkoogiglasuuri ja teha sellest kuused. Valmis pisike 20 cm läbimõõduga tort, laiema tordi saamiseks tuleb koguseid suurendada.
Tervislikud kaeraküpsisedKaeraküpsiseid on hea küpsetada koos lastega või kaaluda koostisosad valmis ja lasta neil ise teha. Kuna eelistan mitte oma lastele liialt suhkrut anda, siis boonusena on need küpsised vabad valgest suhkrust ja nisust, kuid maitsevad sellegipoolest imehästi. Idee on pärit blogist jazzinokitchen.blogspot.com, kohandasin retsepti aga veidi tervislikumaks.
Šokolaadikarask rosinate ja kreeka pähklitegaVäljas on juba päris sügiseseks läinud ja aina rohkem isutab ahjusoojade küpsetiste järele. Odrakarask on ideaalne pühapäeva küpsetis, mida koos lastega kodus ette võtta. Valmistamine on ääretult lihtne ja karask ise on pigem tervislik küpsetis - vaba nii nisujahust kui valgest suhkrust. Ideaalne juhul, kui ei soovi lastele liiga palju suhkrut anda. Meile meeldib seda süüa ahjusoojana ja koos meega.
Nisuvaba šokolaadi-suvikõrvitsakookPeitsin seekord suvikõrvitsa ühe brownie-stiilis koogi sisse. Kook jääb selle võrra palju mahlasem ja kui kasutada nisujahu asemel kaerajahu ning valge suhkru asemel kookospalmisuhkrut, on tulemus ka palju tervislikum.
Kodune pähkli-puuvilja müsliAlates hetkest, kui avastasin enda jaoks ise tehtud müsli, ei ole ma seda enam poest ostnud. Ise tehes saab müslisse lisada just enda lemmik koostisosi, rääkimata sellest, et ise saab müsli seest ka suhkru välja jätta. Naudin seda kõige meelsamini maitsestamata jogurtiga!
Brita kook rabarberigaSeekordne rabarberikook valmis nisuvaba Brita koogina. Rabarber sobib sellesse magusasse kooki ideaalselt ja nisujahu saab edukalt asendada kaerajahuga. Idee on pärit perenaine.ee kodulehelt.
Nisuvaba rabarberikook apelsinigaMinu selle kevade esimesest rabarberikoogist sai üks mõnusalt mahlane purukook apelsini maitsenüansiga. Kuna eelistan ikka ja alati pigem tervisele kergemaid kooke, kasutasin nisujahu asemel kaerajahu ja suhkruga ei ole samuti koogis liialdanud. Apelsin annab lihtsalt koogile veidi särtsu.
Kamatort rukkibiskviidi ja pohladegaIdee Vabariigi aastapäevaks! Tordi biskviit on rukkijahust ja kakaost, kreemiks on vahukoor ja kohupiim koos rukkikamaga ja iga kihi vahel on lisaks mõrkjas pohla toormoos. Kaunistamise osas saab igaüks lasta fantaasial lennata, hästi sobivad erinevad marjad, pähklid või šokolaaditükid.
Nisuvabad banaani-kakaomuffinidNeed banaani-kakaomuffinid on nii mõnusalt mahlased ja tummised, et meenutavad isegi veidi browniet. Ometi on tegu pigem kehale kergemate muffinitega, sest neis ei ole grammigi nisujahu, võid ega valget suhkrut. Algse retsepti leidsin Loodusväe kodulehelt ning tegin enda maitse järgi ümber. Sain kokku 10 imemaitsvat muffinit.
Lõhe-kodujuustu quicheSee maitsekas ja juustune lõhe quiche on ideaalne viis eelmisel päeval järelejäänud ahjulõhe ära kasutamiseks. Lisaks on see täielikult nisuvaba, põhjas kasutasin kaera- ja rukkijahu ja täidisesse võib igaüks lisada just enda maitse järgi köögivilju.
Tatraküpsised mandlite ja kakaogaGluteenivabad ja valgest suhkrust vabad tatraküpsised mõjuvad kehale kergemalt peale pühasid ja rasvaseid jõulutoite. Need muredad küpsised on tänu kakaole nii mõnusalt tummised ja isegi veidi mõrkjad. Tatra maitset pole peaaegu tundagi ja mandlid sobivad sinna sisse ideaalselt!
JõulukaraskOdrakarask on saanud viimasel ajal mu suureks lemmikuks. Söön seda nii või kui meega, variante on igale maitsele. Enne jõule mõtlesin muuta seda küpsetist veidi jõululikumaks ja lisasin sisse jõuluvürtse ning kuivatatud puuvilju. Tulemusega jäin enam kui rahule!
Jõuluhõnguline kõrvitsa toorjuustukookNovember tuletab vaikselt meelde, et jõulud on lähedal ja tekitab isu vürtsikate, jõuluhõnguliste küpsetiste järele. See siidine ja kreemjas kõrvitsakook kuldse tooni ja magusalt vürtsika lõhnaga sobib ideaalselt sügisesse või isegi jõululauale. Lisaks on kook täielikult vaba nisujahust.
Nisuvaba õuna-plaadikookSügis ja õunahooaeg on kohe-kohe käes. Täna valmis üks ülimalt lihtne õunakook kaerajahuga, mis ei ole küll sama kohev nagu nisujahuga versioon, kuid krõbedad koogiservad olidki nii maitsvad ja mõnusad, et nisust siin küll puudust ei tundnud. Kasutasin väiksemat sorti ahjuplaati, suure plaadi jaoks tuleb koguseid suurendada.
Läätsekotletid basiilikugaKuumad suveilmad tekitasid isu salatite ja kergemate toitude järele. Nii tekkis idee valmistada midagi taimset, kuid toitvat ja läätsed on selleks hea valik. Karri ja kurkum muudavad kotletid parajalt vürtsikaks ja sobivad läätsedega hästi kokku. Kogusest piisab neljale inimesele.
Maasika-šokolaaditort rukkibiskviidigaKoduaia maasikad on maailma parimad. Et mitte niigi lühikest maasikahooaega raisku lasta, pidin midagi uut ka blogisse lisama. Kakaone rukkibiskviit sobib maasikatega nii hästi kokku, lisaks on see tavalise nisubiskviidiga võrreldes kergem ja tervislikum. Tegin seekord pisikese 20 cm läbimõõduga tordi, kes soovib laiemat või kõrgemat, peab koguseid kahekordistama.
Rabarberikook rukkijahu ja kakaogaSee nisuvaba, tummise ja krõbeda kattega rabarberikook sobib hästi ka plaadikoogiks. Sel juhul tuleb koguseid lihtsalt kõvasti suurendada (suure plaadi puhul näiteks neljakordistada). Minul valmis pisike 20 cm läbimõõduga madal kook, et kasutada ära kappi seisma jäänud kohupiim ja leida rakendust koduaia rabarberitele.
Rabarberikook apelsini ja iirisegaMagus ja krõbe iirisekate tasakaalustab hästi seda mahlast rabarberi-apelsinikooki. Üks lihtsamaid rabarberikooke mu blogis, kuid ääretult huvitav maitsekooslus ja kook lausa sulab suus.
Nisu- ja suhkruvaba šokolaadikookSee patuvaba ahvatlus on vaba nisust, suhkrust ja isegi piimatoodetest ning on täiesti taimne. Algne retsept on pärit Ragne Värk raamatust "Paleo. Patuvabad koogid ja magustoidud", tegin mõned muudatused ning kook kukkus välja üllatavalt magus ja rammus, nagu üks tõeline šokolaadikook.
Kohupiima-pisarakook kirssidegaNisujahu asendamine kaerajahuga on mul juba harjumiseks saanud. Proovisin seda ka pisarakoogis, toimis väga hästi! Kaerapõhi jäi mõnusalt krõbe, kohupiimatäidis kirssidega jällegi mahlane ja beseekate kõige peal koos pisaratega tuli küll uskumatult õhuline.
Kevadine astelpaju-porgandikookKui tahaks lihavõteteks lauale midagi uut lisaks pashale ja šarlotile, siis kevadine astelpaju-porgandikook sobib hästi! Porgandibiskviit sai seekord kaerajahust, lihtsalt nii meeldib see kaerane maitse. Ning kohupiimaga kokku ei hoidnud, seetõttu on tulemus just parajalt mahlane.
Õunarullid karamelligaMahlased õunarullid õrnalt soolaka karamelliga lausa sulavad suus. Uskumatult hea kombinatsioon, mida katsetada, kui tahaks veidi vaheldust kaneelirullidele. Õnneks valmivad need sama lihtsalt!
Banoffee kook kaerajahu ja kaerakreemigaSeda magusat banaani-karamelli ahvatlust saab teha ka täiesti nisuvabalt ja ilma rammusa vahukooreta. Vahustatav Tere kaerakreem sobib hästi koogile katteks ja kaerajahust saab mõnusalt krõbeda koogipõhja.
Kamarull rukkibiskviidigaPalju õnne Eesti! Pidupäeva puhul valmis midagi kodumaist rukkibiskviidist, kamavahust ja marjadest. Nisuvaba biskviit mureneb küll kergemini ja seda on keeruline rulli keerata, kuid see-eest on see palju kergem alternatiiv nisubiskviidile ning sobib kreemi sees oleva rukkikamaga imehästi kokku.
Vastlakuklid soolakaramelligaVastlakuklitega on nii hea improviseerida, alustades erinevatest moosidest kreemi all ja lõpetades purustatud pähklite ja muuga kaunistusena. Seekord tuli appi vana hea soolakaramell, mis on paljude (kaasa arvatud minu) südame võitnud. Soolakat karamelli on nii kreemi all kui ka kreemi peal ning kuklid ise on mõnusalt kardemonised.
Kreeka jogurti kook vaarikategaKreeka jogurt on mõnusalt kerge asendus rammusale toorjuustule, kuid tulemuse osas ei jää see kook toorjuustukoogile küll kuidagi alla. Nii maitse kui välimuse osas juba veidi kevadine, värske ja värviline vaarika-jogurtikook. Idee on pärit Koogikontori blogist (originaalretsept: Kreeka jogurti kook vaarikakastmega).
Kikerherne määre päikesekuivatatud tomatitegaAeg-ajalt meeldib mulle taimseid ja kergemaid toite nautida. Eriti armastan ma kikerherneid. Võileivamäärdena saab neist koos päikesekuivatatud tomatitega ideaalse koosluse ning mis veel parem, see valmib imelihtsalt.
Mahlane jõulukeeks valge šokolaadigaJõululauale sobib ideaalselt üks kuivatatud puuviljadest pungil vürtsikas keeks, mida tasakaalustab magus valge šokolaadi glasuur. See küpsetis läheb ajaga aina paremaks, seega parim on see nädal-paar enne jõule valmis teha ja aeg-ajalt alkoholiga niisutada. Jõulukeeksi originaalretsept on pärit blogist Kokkama Ragnega, tegin mõned muudatused ja lisasin siia enda versiooni.
Kookosekook piparkookidegaKuna toorjuustu annab hästi asendada kookoskreemiga, proovisin seekord valmistada laktoosivaba ja piimatoodetest vaba koogi. Kookose maitset on siin koogis väga intensiivselt tunda, kuna kookost on nii koogipõhjas kui ka täidises. Piparkookidega lisasin siia aga kerget jõuluhõngu. Kes soovib täiesti taimset kooki, võib kasutada vegan piparkooke ja tardainena agar-agarit.
1 2 3 6