Retseptid

Maasika-šokolaaditort rukkibiskviidigaKoduaia maasikad on maailma parimad. Et mitte niigi lühikest maasikahooaega raisku lasta, pidin midagi uut ka blogisse lisama. Kakaone rukkibiskviit sobib maasikatega nii hästi kokku, lisaks on see tavalise nisubiskviidiga võrreldes kergem ja tervislikum. Tegin seekord pisikese 20 cm läbimõõduga tordi, kes soovib laiemat või kõrgemat, peab koguseid kahekordistama.
Rabarberikook rukkijahu ja kakaogaSee nisuvaba, tummise ja krõbeda kattega rabarberikook sobib hästi ka plaadikoogiks. Sel juhul tuleb koguseid lihtsalt kõvasti suurendada (suure plaadi puhul näiteks neljakordistada). Minul valmis pisike 20 cm läbimõõduga madal kook, et kasutada ära kappi seisma jäänud kohupiim ja leida rakendust koduaia rabarberitele.
Rabarberikook apelsini ja iirisegaMagus ja krõbe iirisekate tasakaalustab hästi seda mahlast rabarberi-apelsinikooki. Üks lihtsamaid rabarberikooke mu blogis, kuid ääretult huvitav maitsekooslus ja kook lausa sulab suus.
Nisu- ja suhkruvaba šokolaadikookSee patuvaba ahvatlus on vaba nisust, suhkrust ja isegi piimatoodetest ning on täiesti taimne. Algne retsept on pärit Ragne Värk raamatust "Paleo. Patuvabad koogid ja magustoidud", tegin mõned muudatused ning kook kukkus välja üllatavalt magus ja rammus, nagu üks tõeline šokolaadikook.
Kohupiima-pisarakook kirssidegaNisujahu asendamine kaerajahuga on mul juba harjumiseks saanud. Proovisin seda ka pisarakoogis, toimis väga hästi! Kaerapõhi jäi mõnusalt krõbe, kohupiimatäidis kirssidega jällegi mahlane ja beseekate kõige peal koos pisaratega tuli küll uskumatult õhuline.
Kevadine astelpaju-porgandikookKui tahaks lihavõteteks lauale midagi uut lisaks pashale ja šarlotile, siis kevadine astelpaju-porgandikook sobib hästi! Porgandibiskviit sai seekord kaerajahust, lihtsalt nii meeldib see kaerane maitse. Ning kohupiimaga kokku ei hoidnud, seetõttu on tulemus just parajalt mahlane.
Õunarullid karamelligaMahlased õunarullid õrnalt soolaka karamelliga lausa sulavad suus. Uskumatult hea kombinatsioon, mida katsetada, kui tahaks veidi vaheldust kaneelirullidele. Õnneks valmivad need sama lihtsalt!
Banofee kook kaerajahu ja kaerakreemigaSeda magusat banaani-karamelli ahvatlust saab teha ka täiesti nisuvabalt ja ilma rammusa vahukooreta. Vahustatav Tere kaerakreem sobib hästi koogile katteks ja kaerajahust saab mõnusalt krõbeda koogipõhja.
Kamarull rukkibiskviidigaPalju õnne Eesti! Pidupäeva puhul valmis midagi kodumaist rukkibiskviidist, kamavahust ja marjadest. Nisuvaba biskviit mureneb küll kergemini ja seda on keeruline rulli keerata, kuid see-eest on see palju kergem alternatiiv nisubiskviidile ning sobib kreemi sees oleva rukkikamaga imehästi kokku.
Vastlakuklid soolakaramelligaVastlakuklitega on nii hea improviseerida, alustades erinevatest moosidest kreemi all ja lõpetades purustatud pähklite ja muuga kaunistusena. Seekord tuli appi vana hea soolakaramell, mis on paljude (kaasa arvatud minu) südame võitnud. Soolakat karamelli on nii kreemi all kui ka kreemi peal ning kuklid ise on mõnusalt kardemonised.
Kreeka jogurti kook vaarikategaKreeka jogurt on mõnusalt kerge asendus rammusale toorjuustule, kuid tulemuse osas ei jää see kook toorjuustukoogile küll kuidagi alla. Nii maitse kui välimuse osas juba veidi kevadine, värske ja värviline vaarika-jogurtikook. Idee on pärit Koogikontori blogist (originaalretsept: Kreeka jogurti kook vaarikakastmega).
Kikerherne määre päikesekuivatatud tomatitegaAeg-ajalt meeldib mulle taimseid ja kergemaid toite nautida. Eriti armastan ma kikerherneid. Võileivamäärdena saab neist koos päikesekuivatatud tomatitega ideaalse koosluse ning mis veel parem, see valmib imelihtsalt.
Mahlane jõulukeeks valge šokolaadigaJõululauale sobib ideaalselt üks kuivatatud puuviljadest pungil vürtsikas keeks, mida tasakaalustab magus valge šokolaadi glasuur. See küpsetis läheb ajaga aina paremaks, seega parim on see nädal-paar enne jõule valmis teha ja aeg-ajalt alkoholiga niisutada. Jõulukeeksi originaalretsept on pärit blogist Kokkama Ragnega, tegin mõned muudatused ja lisasin siia enda versiooni.
Kookosekook piparkookidegaKuna toorjuustu annab hästi asendada kookoskreemiga, proovisin seekord valmistada laktoosivaba ja piimatoodetest vaba koogi. Kookose maitset on siin koogis väga intensiivselt tunda, kuna kookost on nii koogipõhjas kui ka täidises. Piparkookidega lisasin siia aga kerget jõuluhõngu. Kes soovib täiesti taimset kooki, võib kasutada vegan piparkooke ja tardainena agar-agarit.
Nisu- ja suhkruvaba bataadi-banaani brownieSeekord ühendasin brownies nii bataadi kui banaani, mis mõlemad annavad küpsetisele magusust. Valge suhkru asemel kasutasin veidi mett ja nisujahu asemel rukkijahu. Tulemuseks on vähemagus ja kerge brownie, mida süümepiinadeta nautida.
Karamelli-toorjuustukookMidagi mõnusalt magusat siia pimedasse ja jahedasse sügisesse. Täidiseks on kreemjas toorjuustu ja karamelli segu ning katteks soolakas karamell koos purustatud mandlitega. Eriti nauditav mõrkja kohviga.
Suhkruvabad kaerapallid maapähklivõigaTäielikult taimsed ja patuvabad kaerapallid. Vabad suhkrust, nisust ja isegi munast ning on ideaalseks tervislikuks snäkiks. Algne retsept on pärit ajakirjast Oma Maitse, panin kirja pisut kohandatud versiooni.
Kõige lihtsam õunakookSee õunakook on tõepoolest üks lihtsamaid mu blogis, koostisosad on pea alati kodus olemas ning valmistamiseks ei kulu palju aega ega vaeva. Lisaks nisujahule kasutasin siin speltajahu, kuid kui see kodus puudub, saab loomulikult valmistada ka ainult nisujahuga. Inspiratsiooni sain Toidutare blogist (Pehme õunakook II).
Nisuvaba õuna-karamelli kohupiimakookÕuna-karamelli koogi idee küpses mul juba mõnda aega peas. Peale mitut katsetust ja koguste kohandamist sain lõpuks selle õige retsepti valmis. Mahlane kohupiimatäidis, kaerast koogipõhi ja karamell kattena on kui kirss tordil.
Mustsõstra-kaera muffinidMidagi neile, kes naudivad mustsõstra kanget maitset küpsetistes, sest mustsõstraga siin koonerdatud ei ole. Seest mahlaseid muffineid katab krõbe kaerahelbe puru. Äärmiselt maitsev kooslus.
KukeseenepirukadSaime seekord metsast nii palju kukeseeni, et klassikalisest kukeseenekastmest jäi seeni veel ülegi. Täpselt paras kogus selleks, et valmistada need mõnusalt krõbedad lehttaignapirukad, mis võitsid küll iga sööja südame.
Nisuvaba maasika-kohupiimakookSaaremaistest koduaia maasikatest valmis üks eriti mahlane, krõbedal kaerapõhjal kohupiimakook, mis on täiesti vaba nisujahust.
Nisuvaba rabarberi-kohupiimakookRabarbereid on maal veel küllalt, seega tuleb aina uusi retsepte katsetada. Seekord valmis üks mahlane kohupiimakook hapuka rabarberi ja krõbeda kaerajahust põhjaga. Taaskord üks meeletult hea kooslus!
Rabarberi-pisarakookKoduaia rabarberitest valmis midagi hooajalist - krõbeda põhja ja koheva beseekattega rabarberi-pisarakook. Algne retsept on pärit Toidutarest, jagan enda poolt kohandatud versiooni.
Lihtsad kookosküpsisedÜks ülimalt lihtne ja vähe aega nõudev retsept, hea variant valmistada midagi koos lastega. Boonuseks on vähene suhkrusisaldus, millest hoolimata on küpsised üllatavalt magusad. Algne retsept on pärit Nami-Nami lehelt, kohandasin seda veidi ümber ning kuna see on kujunenud meie peres suureks lemmikuks, otsustasin seda jagada ka siin.
Tummine šokolaadikook pähklitegaSee tummine küpsetamata šokolaadikook on küll iga šokolaadisõbra unistus. Põhjaks krõmpsuv küpsis, täidiseks tume šokolaad ja piimašokolaad rammusa toorjuustuga ja katteks purustatud pähklid. Ning mis on eriti tore - kooki saab süüa juba pool tundi peale valmimist!
Nostalgiline kohupiimavormNostalgiahõnguline kohupiimavorm valmib imelihtsalt! Maitseb hästi marjakisselliga või suvisel ajal näiteks maasika toormoosiga.
Tuunikalapirukas seente ja köögiviljadegaLahtised pirukad on ühed mu lemmikutest, kui räägime soolastest küpsetistest. Täidise saab kohandada vastavalt enda maitsele ja valida koostisosadeks endale meelepärased ained. Seekord sai täidiseks tuunikala koos köögiviljadega, mille osas võib improviseerida ja kasutada ka endale meelepäraseid köögivilju.
Mitmevilja ciabatta seemnetegaMõnusalt krõbeda koorikuga ja pehme sisuga ciabatta maitseb hästi maitsevõiga ning on parim värskena. Baasretsepti sain Nami-Nami lehelt, tegin mõned kohandused ja siit tuleb minu vesioon.
1 2 3 5