Vürtsikas jõulukeeks

KategooriaRaskusasteKeskmine

Jõulud on iga päevaga aina lähemal ja mõtted liiguvad juba vürtsikate, jõuluhõnguliste küpsetiste poole. Otsustasin proovida keeksi veidi uut moodi - selle asemel, et panna kuivatatud marju ja pähkleid keeksi sisse, kasutasin neid hoopis krõbeda kattena.


Ettevalmistusaeg20 minutitKüpsetusaeg50 minutitAeg kokku1 tund 10 minutit
Keeksi taigen
 2 muna
 200 g suhkrut
 200 g võid
 1 apelsin
 280 g nisujahu
 1 tl küpsetuspulbrit
 1 tl kaneeli
 1 tl kardemoni
 1 tl jahvatatud ingverit
 1 tl nelki
Kate
 25 g võid
 1 spl suhkrut
 60 g marja-pähklisegu
 peotäis pehmeid iirise komme
1

Keeksi taigna valmistamiseks vahusta munad suhkruga. Lisa sulatatud või, pressitud apelsinimahl (umbes 150 ml), riivitud apelsinikoor ning viimasena omavahel segatud kuivained ja sega kogu taigen ühtlaseks. Maitseainete kogust reguleeri vastavalt maitsele, võib kasutada ka lihtsalt piparkoogimaitseainete segu. Vala taigen küpsetuspaberiga vooderdatud keeksivormi ja küpseta 175-kraadises pöördõhuga ahjus kõigepealt 35 minutit.

2

Samal ajal valmista keeksi kate. Selleks sulata või, sega suhkru ja marja-pähkliseguga ning tükelda sisse ka veidi iirise komme. Vala segu keeksile ja aseta veel 15 minutiks ahju (samal kuumusel).

3

Kui keeks on valmis, lase sellel jahtuda, nii on seda lihtsam lahti lõigata. Parimad maitsed tulevad esile pigem külmana, kuid maitseb hästi ka õrnalt soojana. Et keeks ei kaotaks jahtudes oma pehmust ja mahlasust, soovitan seda säilitada näiteks küpsetuspaberi sisse pakituna, kuni seda jätkub.

Koostisosad

Keeksi taigen
 2 muna
 200 g suhkrut
 200 g võid
 1 apelsin
 280 g nisujahu
 1 tl küpsetuspulbrit
 1 tl kaneeli
 1 tl kardemoni
 1 tl jahvatatud ingverit
 1 tl nelki
Kate
 25 g võid
 1 spl suhkrut
 60 g marja-pähklisegu
 peotäis pehmeid iirise komme

Juhised

1

Keeksi taigna valmistamiseks vahusta munad suhkruga. Lisa sulatatud või, pressitud apelsinimahl (umbes 150 ml), riivitud apelsinikoor ning viimasena omavahel segatud kuivained ja sega kogu taigen ühtlaseks. Maitseainete kogust reguleeri vastavalt maitsele, võib kasutada ka lihtsalt piparkoogimaitseainete segu. Vala taigen küpsetuspaberiga vooderdatud keeksivormi ja küpseta 175-kraadises pöördõhuga ahjus kõigepealt 35 minutit.

2

Samal ajal valmista keeksi kate. Selleks sulata või, sega suhkru ja marja-pähkliseguga ning tükelda sisse ka veidi iirise komme. Vala segu keeksile ja aseta veel 15 minutiks ahju (samal kuumusel).

3

Kui keeks on valmis, lase sellel jahtuda, nii on seda lihtsam lahti lõigata. Parimad maitsed tulevad esile pigem külmana, kuid maitseb hästi ka õrnalt soojana. Et keeks ei kaotaks jahtudes oma pehmust ja mahlasust, soovitan seda säilitada näiteks küpsetuspaberi sisse pakituna, kuni seda jätkub.

Notes

Vürtsikas jõulukeeks

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga