Rammus juustukook soolakas-magusa karamelli kattega ja värskete vaarikatega. Ülimalt hea kooslus!
Koogipõhja valmistamiseks sega purustatud küpsised sulatatud võiga ja suru 20 cm läbimõõduga koogivormi põhja. Vala põhjale vaarikad (võib kasutada nii värskeid kui ka külmutatud vaarikaid).
Seejärel valmista täidis. Vahusta vahukoor, lisa toorjuust ja vahusta ühtlaseks. Sulata vesivannil valge šokolaad (ettevaatust, et veepritsmeid ei satuks šokolaadi sisse), lisa toorjuustusegusse ja sega võimalikult ühtlaseks. Vala täidis koogipõhjale ja aseta pooleks tunniks sügavkülma, nii on lihtsam karamellikastet hiljem peale kanda ilma, et täidis all sulama hakkaks. (Üle poole tunni ära kooki sügavkülmas hoia. Kui soolakaramell on peale kantud, hoia kooki edasi lihtsalt külmikus).
Samal ajal valmista karamellikaste. Selleks sega paksupõhjalises keedunõus keskmisel kuumusel või, sool, suhkur, suhkrusiirup ja vahukoor kuni segu pakseneb ja moodustub ühtlane tekstuur. Keetmine nõuab veidi aega ja kannatust, segu tuleb pidevalt segada, et see põhja ei kõrbeks. Soola saab hiljem juurde lisada, kui kaste on juba valmis ja tunned, et soovid veel soolasemat tulemust. Kokku peaks keetmiseks minema umbes 10 minutit (alates hetkest, kui kõik koostisosad on sulanud).
Lase kastmel veidi jahtuda, kuid jälgi, et valaksid selle koogile enne, kui see jahtudes liiga tahkeks muutub. Juhul kui tunned, et karamell on liiga tahkeks keedetud ja soovid vedelamat tulemust, siis võid lisada veidi piima ja karamelli madalal tulel mõned minutid kuumutada, kuni segu on ühtlane.
Võta kook sügavkülmikust ja vala karamellikaste ettevaatlikult koogile. Antud kogusest peaks piisama terve koogi katmiseks. Kaunista mandlilaastude, pähklite, marjade või muuga.
Koostisosad
Juhised
Koogipõhja valmistamiseks sega purustatud küpsised sulatatud võiga ja suru 20 cm läbimõõduga koogivormi põhja. Vala põhjale vaarikad (võib kasutada nii värskeid kui ka külmutatud vaarikaid).
Seejärel valmista täidis. Vahusta vahukoor, lisa toorjuust ja vahusta ühtlaseks. Sulata vesivannil valge šokolaad (ettevaatust, et veepritsmeid ei satuks šokolaadi sisse), lisa toorjuustusegusse ja sega võimalikult ühtlaseks. Vala täidis koogipõhjale ja aseta pooleks tunniks sügavkülma, nii on lihtsam karamellikastet hiljem peale kanda ilma, et täidis all sulama hakkaks. (Üle poole tunni ära kooki sügavkülmas hoia. Kui soolakaramell on peale kantud, hoia kooki edasi lihtsalt külmikus).
Samal ajal valmista karamellikaste. Selleks sega paksupõhjalises keedunõus keskmisel kuumusel või, sool, suhkur, suhkrusiirup ja vahukoor kuni segu pakseneb ja moodustub ühtlane tekstuur. Keetmine nõuab veidi aega ja kannatust, segu tuleb pidevalt segada, et see põhja ei kõrbeks. Soola saab hiljem juurde lisada, kui kaste on juba valmis ja tunned, et soovid veel soolasemat tulemust. Kokku peaks keetmiseks minema umbes 10 minutit (alates hetkest, kui kõik koostisosad on sulanud).
Lase kastmel veidi jahtuda, kuid jälgi, et valaksid selle koogile enne, kui see jahtudes liiga tahkeks muutub. Juhul kui tunned, et karamell on liiga tahkeks keedetud ja soovid vedelamat tulemust, siis võid lisada veidi piima ja karamelli madalal tulel mõned minutid kuumutada, kuni segu on ühtlane.
Võta kook sügavkülmikust ja vala karamellikaste ettevaatlikult koogile. Antud kogusest peaks piisama terve koogi katmiseks. Kaunista mandlilaastude, pähklite, marjade või muuga.
Kui soovin selle koogi eelmisel päeval valmis teha, siis kuidas oleks mõistlikum teda hoida? Kas teha täiesti valmis ja hoida külmkapis või hoida sügavkülmas järgmise päevani ning samal päeval teha karamellikaste ja valada peale? Ette tänades ❤️
Hei! Sügavkülmas ei tohiks kindlasti üleöö hoida, pigem veidikeseks ajaks, et tekstuur karamelli peale valamise ajaks tugevamaks muutuks. 🙂 Kuid kui teed koogi valmis eelmisel päeval, siis tuleks lihtsalt külmikus hoida ja järgmisel päeval karamell peale kanda (kui tunned, et kook on järgmisel päeval veel liiga pehme, siis soovitaksingi kuskil 20 minutiks sügavkülma panna, karamell peale ja hiljem ikka külmikus hoida). 🙂
Tere! Milline maitsev kook – aitäh retsepti jagamast! Proovisin ka ise järgi. Kahjuks jäi soolakaramelli kaste liiga vedel – milles asi võib olla ja mida peaks teistmoodi tegema? Tänan ette!
Tere Anette! Teinekord on ka mul endal soolakaramelli kaste liiga vedel jäänud, enamasti on siis põhjuseks olnud liiga vähene karamelli keetmine. Samuti võib veidi kuumust juurde lisada, kui juba peale 10 minutit keetmist on näha, et kaste kohe üldse ei paksene. 🙂
Kook on praegu sügavkülmas mul ja mõtlesin karamelli peale valada, aga serveerida homme. Mis juhtub, kui täna peale valan ja homseni külmas hoian? Kas kook vajub laiali? ?
Sellest ei ole midagi! 🙂 Karamelli võib peale poolt tundi koogi sügavkülmas hoidmist kohe peale valada ja homseni külmikus hoida. Kook hiljem kindlasti laiali ei vaju, kuna siis on karamell ise ka koogil juba jahtunud.
Tere!
Kas suhkrusiirup on see mida poes heleda suhkrusiirupi nime alla müüakse? Või annaks ise ka kuidagi teha? 🙂
Tere!
Poest saab selle kas heleda või tumeda suhkrusiirupina. Kuid tõepoolest, seda ei ole üldse raske ka ise valmistada. 🙂 Selleks, et saada (vähemalt) 50 ml siirupit, tuleks panna umbes 40 ml vett keema ning kuumutada eraldi potis 75 ml suhkrut, kuni see sulama hakkab. Seejärel alustada vaikselt segamist, kuni suhkrust moodustub kuldne karamelline siirup. Tuleks jälgida, et siirupit liiga tumedaks ei kuumutaks, et vältida kõrbenud maitset. Suhkrule valada vaikselt niristades juurde keev vesi, samal ajal pidevalt segades. Suhkur kipub vee lisamisel tükki minema, siirupit tuleks keeta segades seni, kuni enamus suhkrutükkidest on sulanud. Kui mõni tükk jääb sulamata, saab need siirupist välja tõsta. Ning seejärel saabki sellest kogusest 50 ml siirupit välja mõõta ja sellest soolakaramell valmistada. 🙂
Kas vaarikaid võib lisada külmutatult või peavad olema sulanud?
Tere! Vaarikad võib lisada ka külmunult. 🙂
Tere! Nii maitsev!
Tegin kooki, siis hommikuks oli kõik karamell maha jooksnud. Ei saanudki aru, milles võis viga olla. Nüüd tegi õde ka sama kooki ja tal sama mure. Oskate öelda, milles võib asi olla, kas keetsime liiga vähe? ????
Tere! Kurb kuulda. Enda kogemuse põhjal on see juhtunud tavaliselt siis, kui karamell on liiga vedel. Mida kauem keeta, seda paksemaks see muutub. 🙂 Paksemat karamelli on küll keeruline koogile kanda, kuid nii jääb see kindlalt püsima.