Vürtsikalt maitsvad piparkoogid

KategooriaRaskusasteKeskmine

Krõbedad ja vürtsikad kodused piparkoogid! Algse retsepti leidsin Nami-Namist ja kohandasin koguseid.

Kogus1 portsjon

Piparkoogitaigen
 200 ml suhkrusiirupit (või 300 ml suhkurt ja 150 ml vett)
 170 g suhkrut
 kuni 1 pakk piparkoogimaitseainet
 200 g võid
 2 muna
 610 g nisujahu (või 310 g kaerajahu ja 300 g nisujahu)
 2 tl küpsetuspulbrit
Piparkoogiglasuur
 1 munavalge
 3 -3,5 dl tuhksuhkrut
 soovi korral veidi sidrunihapet

1

Suhkrusiirupi võib osta poest, kuid üldsegi raske ei ole see ka ise valmis keeta. Selleks pane 150 ml vett keema ning kuumuta eraldi potis 300 ml suhkurt, kuni see sulama hakkab. Seejärel alusta vaikselt segamist, kuni suhkrust moodustub kuldne karamelline siirup. Jälgi, et ei kuumutaks siirupit liiga tumedaks, vastasel juhul jääb siirupile juurde kõrbenud maitse, millest enam lahti ei saa. Vala suhkrule vaikselt niristades juurde keev vesi, samal ajal pidevalt segades. Suhkur kipub vee lisamisel tükki minema, keeda siirupit segades seni, kuni enamus suhkrutükkidest on sulanud. Kui mõni tükk jääb sulamata, tõsta see siirupist välja.

2

Taigna valmistamiseks kuumuta siirupit koos suhkru ja maitseainetega keemiseni. Pakk piparkoogimaitseainet jättis üpris vürtsika maitse, kui väga vürtsikat ei eelista, soovitan 75% paki sisust lisada! Seejärel võta siirup tulelt, lisa tükeldatud või ja sega, kuni või on sulanud. Lase jahtuda. Lisa kloppides munad, sega jahu küpsetuspulbriga ja lisa ka see siirupi segule. Olen avastanud, et kui asendada pool nisujahu kogusest kaerajahuga, on tulemus kuidagi krõbedam ja huvitavam, rääkimata muidugi veel tervislikkusest. Sõtku tainas ühtlaseks ning paki kilesse. Hoia vähemalt järgmise päevani külmikus (võib säilitada kuni nädal). Tainas muutub külmikus tahkemaks, seega ära muretse, kui see soojana veel liiga pehme tundub.

3

Rulli tainas jahusel laual võimalikult õhukeseks (vahepeal jahu taigna alla juurde lisades), lõika vormidega kujundid ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Soovi korral pintselda piparkoogid üle lahtiklopitud munaga - tulemus jääb läikiv ja ilus. Küpseta 200-kraadises ahjus 6-9 minutit (vastavalt maitsele, kui krõbedaid piparkooke eelistad).

4

Glasuuri valmistamiseks vahusta munavalge, lisa tuhksuhkur munavalgele ja sega ühtlaseks. Jälgi tuhksuhkru kogust lisades ja segades, millal saavutad paraja tiheduse. Soovi korral lisa veidi sidruni- või apelsinimahla või hoopiski sidrunihapet, annab erksama maitse. Kaunistamiseks on hea kasutada väikest kilekotti - pane glasuur kilekotti, lõika otsa väike auk ja kaunista piparkoogid (või kui sul on väga väikese otsaga koogiprits, saab ka seda kasutada). Lase glasuuril tahkuda.

Koostisosad

Piparkoogitaigen
 200 ml suhkrusiirupit (või 300 ml suhkurt ja 150 ml vett)
 170 g suhkrut
 kuni 1 pakk piparkoogimaitseainet
 200 g võid
 2 muna
 610 g nisujahu (või 310 g kaerajahu ja 300 g nisujahu)
 2 tl küpsetuspulbrit
Piparkoogiglasuur
 1 munavalge
 3 -3,5 dl tuhksuhkrut
 soovi korral veidi sidrunihapet

Juhised

1

Suhkrusiirupi võib osta poest, kuid üldsegi raske ei ole see ka ise valmis keeta. Selleks pane 150 ml vett keema ning kuumuta eraldi potis 300 ml suhkurt, kuni see sulama hakkab. Seejärel alusta vaikselt segamist, kuni suhkrust moodustub kuldne karamelline siirup. Jälgi, et ei kuumutaks siirupit liiga tumedaks, vastasel juhul jääb siirupile juurde kõrbenud maitse, millest enam lahti ei saa. Vala suhkrule vaikselt niristades juurde keev vesi, samal ajal pidevalt segades. Suhkur kipub vee lisamisel tükki minema, keeda siirupit segades seni, kuni enamus suhkrutükkidest on sulanud. Kui mõni tükk jääb sulamata, tõsta see siirupist välja.

2

Taigna valmistamiseks kuumuta siirupit koos suhkru ja maitseainetega keemiseni. Pakk piparkoogimaitseainet jättis üpris vürtsika maitse, kui väga vürtsikat ei eelista, soovitan 75% paki sisust lisada! Seejärel võta siirup tulelt, lisa tükeldatud või ja sega, kuni või on sulanud. Lase jahtuda. Lisa kloppides munad, sega jahu küpsetuspulbriga ja lisa ka see siirupi segule. Olen avastanud, et kui asendada pool nisujahu kogusest kaerajahuga, on tulemus kuidagi krõbedam ja huvitavam, rääkimata muidugi veel tervislikkusest. Sõtku tainas ühtlaseks ning paki kilesse. Hoia vähemalt järgmise päevani külmikus (võib säilitada kuni nädal). Tainas muutub külmikus tahkemaks, seega ära muretse, kui see soojana veel liiga pehme tundub.

3

Rulli tainas jahusel laual võimalikult õhukeseks (vahepeal jahu taigna alla juurde lisades), lõika vormidega kujundid ja aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Soovi korral pintselda piparkoogid üle lahtiklopitud munaga - tulemus jääb läikiv ja ilus. Küpseta 200-kraadises ahjus 6-9 minutit (vastavalt maitsele, kui krõbedaid piparkooke eelistad).

4

Glasuuri valmistamiseks vahusta munavalge, lisa tuhksuhkur munavalgele ja sega ühtlaseks. Jälgi tuhksuhkru kogust lisades ja segades, millal saavutad paraja tiheduse. Soovi korral lisa veidi sidruni- või apelsinimahla või hoopiski sidrunihapet, annab erksama maitse. Kaunistamiseks on hea kasutada väikest kilekotti - pane glasuur kilekotti, lõika otsa väike auk ja kaunista piparkoogid (või kui sul on väga väikese otsaga koogiprits, saab ka seda kasutada). Lase glasuuril tahkuda.

Vürtsikalt maitsvad piparkoogid

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga