Vastlakuklid soolakaramelliga

KategooriaRaskusasteKeskmine

Vastlakuklitega on nii hea improviseerida, alustades erinevatest moosidest kreemi all ja lõpetades purustatud pähklite ja muuga kaunistusena. Seekord tuli appi vana hea soolakaramell, mis on paljude (kaasa arvatud minu) südame võitnud. Soolakat karamelli on nii kreemi all kui ka kreemi peal ning kuklid ise on mõnusalt kardemonised.


Ettevalmistusaeg1 tundKüpsetusaeg15 minutitAeg kokku1 tund 15 minutit
Pärmitaigen
 550 g nisujahu
 11 g kuivpärmi
 250 ml piima
 75 g võid
 2 muna (neist üks määrimiseks)
 100 g suhkrut
 1 tl jahvatatud kardemoni
 näpuotsaga soola
Kreem
 300 ml vahukoort
 200 g toorjuustu
 3 spl suhkrut
Soolakaramell
 100 ml vahukoort
 50 ml suhkrusiirupit
 50 g suhkrut
 50 g võid
 maitse järgi soola
1

Alustame pärmitaignast. Kõigepealt soojenda piim käesoojaks (umbes 35-40 kraadi). Sega pärm poole kogusega jahust (225 g) ning seejärel käesooja piimaga. Kindlasti sõelu jahu, nii jääb taigen kohevam! Sega ühtlaseks ja kergita taigent umbes pool tundi soojas kohas.

2

Seejärel sega juurde muna, sulatatud (kuid veidi jahutatud) või, suhkur, sool, kardemon ja ülejäänud jahu. Sõtku taigen ühtlaseks, kuni see lööb kausi küljest lahti, puista peale veidi jahu, kata rätiku või kilega ja pane umbes tunniks sooja kohta kerkima. Taigen peaks kerkima vähemalt kahekordseks.

3

Kui taigen on kerkinud, rebi sellest ükshaaval tükikesed ja vormi neist jahusel laual rullides ühtlased pallikesed (umbes 50-60 g suurused, nii saad väikesed armsad kuklid), aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile veel veidikeseks kerkima.

4

Määri kerkinud kuklid lahtiklopitud munaga ja küpseta 210-kraadises ahjus umbes 15 minutit, kuni kuklid on kuldpruunid.

5

Jäta kuklid rätiku alla jahtuma ja valmista soolakaramell. Selleks sega paksupõhjalises keedunõus keskmisel kuumusel või, sool, suhkur, suhkrusiirup ja vahukoor kuni segu pakseneb ja moodustub ühtlane tekstuur. Keetmine nõuab veidi aega ja kannatust, segu tuleb pidevalt segada, et see põhja ei kõrbeks. Soola saab hiljem juurde lisada, kui kaste on juba valmis ja tunned, et soovid veel soolasemat tulemust. Kokku peaks keetmiseks minema umbes 10 minutit (alates hetkest, kui kõik koostisosad on sulanud). Lase karamellil jahtuda.

6

Kui kuklid on jahtunud, lõika neilt pealmine osa noaga ära ja valmista kreem. Vahusta vahukoor koos suhkruga tugevaks vahuks. Lisa toasoe toorjuust ja vahusta veelkord kergelt läbi (oluline on kasutada just toasooja toorjuustu, kuna nii seguneb see vahukoorega ühtlaseks kreemiks).

7

Täida iga kukkel kõigepealt soolakaramelliga (igale kuklile 1 tl karamelli) ning jälgi, et veidi karamelli jääks ka kaunistamiseks. Seejärel pritsi tordipritsiga peale vahukoore-toorjuustu kreem (kui prits puudub, kasuta lihtsalt lusikat). Kreemile nirista kaunistuseks ülejäänud soolakaramell. Kui karamell on vahepeal jahtudes liiga tahkeks muutunud, kuumuta seda veidi ja nii on seda lihtsam kuklitele niristada. Aseta igale kuklile ära lõigatud mütsike ja puista üle tuhksuhkruga.
Pärmitaigna retsept on pärit Tuuli Mathiseni blogist (tuuliretseptid.ee). Edasine arendus on juba mu enda ideede tulemus.

Koostisosad

Pärmitaigen
 550 g nisujahu
 11 g kuivpärmi
 250 ml piima
 75 g võid
 2 muna (neist üks määrimiseks)
 100 g suhkrut
 1 tl jahvatatud kardemoni
 näpuotsaga soola
Kreem
 300 ml vahukoort
 200 g toorjuustu
 3 spl suhkrut
Soolakaramell
 100 ml vahukoort
 50 ml suhkrusiirupit
 50 g suhkrut
 50 g võid
 maitse järgi soola

Juhised

1

Alustame pärmitaignast. Kõigepealt soojenda piim käesoojaks (umbes 35-40 kraadi). Sega pärm poole kogusega jahust (225 g) ning seejärel käesooja piimaga. Kindlasti sõelu jahu, nii jääb taigen kohevam! Sega ühtlaseks ja kergita taigent umbes pool tundi soojas kohas.

2

Seejärel sega juurde muna, sulatatud (kuid veidi jahutatud) või, suhkur, sool, kardemon ja ülejäänud jahu. Sõtku taigen ühtlaseks, kuni see lööb kausi küljest lahti, puista peale veidi jahu, kata rätiku või kilega ja pane umbes tunniks sooja kohta kerkima. Taigen peaks kerkima vähemalt kahekordseks.

3

Kui taigen on kerkinud, rebi sellest ükshaaval tükikesed ja vormi neist jahusel laual rullides ühtlased pallikesed (umbes 50-60 g suurused, nii saad väikesed armsad kuklid), aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile veel veidikeseks kerkima.

4

Määri kerkinud kuklid lahtiklopitud munaga ja küpseta 210-kraadises ahjus umbes 15 minutit, kuni kuklid on kuldpruunid.

5

Jäta kuklid rätiku alla jahtuma ja valmista soolakaramell. Selleks sega paksupõhjalises keedunõus keskmisel kuumusel või, sool, suhkur, suhkrusiirup ja vahukoor kuni segu pakseneb ja moodustub ühtlane tekstuur. Keetmine nõuab veidi aega ja kannatust, segu tuleb pidevalt segada, et see põhja ei kõrbeks. Soola saab hiljem juurde lisada, kui kaste on juba valmis ja tunned, et soovid veel soolasemat tulemust. Kokku peaks keetmiseks minema umbes 10 minutit (alates hetkest, kui kõik koostisosad on sulanud). Lase karamellil jahtuda.

6

Kui kuklid on jahtunud, lõika neilt pealmine osa noaga ära ja valmista kreem. Vahusta vahukoor koos suhkruga tugevaks vahuks. Lisa toasoe toorjuust ja vahusta veelkord kergelt läbi (oluline on kasutada just toasooja toorjuustu, kuna nii seguneb see vahukoorega ühtlaseks kreemiks).

7

Täida iga kukkel kõigepealt soolakaramelliga (igale kuklile 1 tl karamelli) ning jälgi, et veidi karamelli jääks ka kaunistamiseks. Seejärel pritsi tordipritsiga peale vahukoore-toorjuustu kreem (kui prits puudub, kasuta lihtsalt lusikat). Kreemile nirista kaunistuseks ülejäänud soolakaramell. Kui karamell on vahepeal jahtudes liiga tahkeks muutunud, kuumuta seda veidi ja nii on seda lihtsam kuklitele niristada. Aseta igale kuklile ära lõigatud mütsike ja puista üle tuhksuhkruga.
Pärmitaigna retsept on pärit Tuuli Mathiseni blogist (tuuliretseptid.ee). Edasine arendus on juba mu enda ideede tulemus.

Notes

Vastlakuklid soolakaramelliga

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga