Mahlane jõulukeeks valge šokolaadiga

KategooriaRaskusasteKeskmine

Jõululauale sobib ideaalselt üks kuivatatud puuviljadest pungil vürtsikas keeks, mida tasakaalustab magus valge šokolaadi glasuur. See küpsetis läheb ajaga aina paremaks, seega parim on see nädal-paar enne jõule valmis teha ja aeg-ajalt alkoholiga niisutada. Jõulukeeksi originaalretsept on pärit blogist Kokkama Ragnega, tegin mõned muudatused ja lisasin siia enda versiooni.


Kogus10 portsjonit

Ettevalmistusaeg30 minutitKüpsetusaeg1 tund 15 minutitAeg kokku1 tund 45 minutit

Keeksi taigen
 600 g kuivatatud puuvilju (rosinad, aprikoosid, jõhvikad)
 12 cl kanget alkoholi (rummi või konjakit)
 100 g võid
 130 g suhkrut
 1,5 tl piparkoogimaitseainet
 2 muna
 peotäis hakitud mandleid või pähkleid
 225 g nisujahu
 1,5 tl küpsetuspulbrit
Kate
 niisutamiseks kanget alkoholi
 100 g valget šokolaadi

1

Kõigepealt haki suuremad kuivatatud puuviljad (näiteks aprikoosid) väiksemaks ja pane koos rosinate ja jõhvikatega ööpäevaks alkoholi sisse ligunema.

2

Järgmisel päeval vahusta toasoe või suhkru ja piparkoogimaitseainega kohevaks. Lisa munad ja vahusta veelkord läbi. Seejärel lisa alkoholis leotatud puuviljad (kui alkoholi veidi alles jäi, siis ka see) ja hakitud mandlid või pähklid ning viimasena omavahel segatud jahu ja küpsetuspulber.

3

Sega taigen ühtlaseks massiks ja pane võiga määritud keeksivormi (umbes 1,5 liitrine piklik või ümar keskelt auguga vorm). Küpseta 175-kraadises pöördõhuga ahjus 1 tund ja 15 minutit. Kuna ahjud on erinevad, siis jälgi, et keeks saaks parajalt pruunikaks, kuid ei läheks ka kõrbema.

4

Kui keeks on jahtunud, niisuta seda kange alkoholiga. Mässi keeks fooliumisse ja jäta jahedasse kohta (sahvrisse või külmikusse) paariks nädalaks maitsestuma. Aeg-ajalt on kindlasti hea keeksi ka niisutada. Enne serveerimist kaunista keeks vesivannil sulatatud valge šokolaadiga.

Koostisosad

Keeksi taigen
 600 g kuivatatud puuvilju (rosinad, aprikoosid, jõhvikad)
 12 cl kanget alkoholi (rummi või konjakit)
 100 g võid
 130 g suhkrut
 1,5 tl piparkoogimaitseainet
 2 muna
 peotäis hakitud mandleid või pähkleid
 225 g nisujahu
 1,5 tl küpsetuspulbrit
Kate
 niisutamiseks kanget alkoholi
 100 g valget šokolaadi

Juhised

1

Kõigepealt haki suuremad kuivatatud puuviljad (näiteks aprikoosid) väiksemaks ja pane koos rosinate ja jõhvikatega ööpäevaks alkoholi sisse ligunema.

2

Järgmisel päeval vahusta toasoe või suhkru ja piparkoogimaitseainega kohevaks. Lisa munad ja vahusta veelkord läbi. Seejärel lisa alkoholis leotatud puuviljad (kui alkoholi veidi alles jäi, siis ka see) ja hakitud mandlid või pähklid ning viimasena omavahel segatud jahu ja küpsetuspulber.

3

Sega taigen ühtlaseks massiks ja pane võiga määritud keeksivormi (umbes 1,5 liitrine piklik või ümar keskelt auguga vorm). Küpseta 175-kraadises pöördõhuga ahjus 1 tund ja 15 minutit. Kuna ahjud on erinevad, siis jälgi, et keeks saaks parajalt pruunikaks, kuid ei läheks ka kõrbema.

4

Kui keeks on jahtunud, niisuta seda kange alkoholiga. Mässi keeks fooliumisse ja jäta jahedasse kohta (sahvrisse või külmikusse) paariks nädalaks maitsestuma. Aeg-ajalt on kindlasti hea keeksi ka niisutada. Enne serveerimist kaunista keeks vesivannil sulatatud valge šokolaadiga.

Mahlane jõulukeeks valge šokolaadiga

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga