Jõulutrühvlid

KategooriaRaskusasteAlgaja

Trühvlid on alati hea idee! Pühade ajal on neid tore kellelegi karbi sees kingiks viia. Samuti on trühvlitegu ideaalne viis lastega midagi vahvat koos ette võtta. Nende valmistamiseks on lõputult variante, panin kokku veidi vürtsika retsepti, mis sobib hästi pühade ajaks. Kooslus piparkoogimaitselisest täidisest, milles on tunda õrna konjaki ja apelsini lisandit.


Ettevalmistusaeg1 tundAeg kokku1 tund
Trühvli täidis
 125 g toorjuustu (kasutasin Ottot)
 40 g suhkrut (või rohkem, maitse järgi)
 2 spl konjakit
 1 pakk Selga šokolaadiküpsiseid (180 g)
 1 apelsin
 0,5 tl ingveripulbrit
 0,5 tl jahvatatud nelki
 1 tl kaneeli
Glasuur
 150 g tumedat šokolaadi (kui soovid paksemat glasuurikihti, siis 200g)
 kaunistuseks suhkrupärleid või muud meelepärast
1

Kõigepealt sega toorjuust suhkru ja konjakiga veidi pehmemaks (kes soovib alkoholivaba varianti, võib kasutada näiteks samas koguses pressitud apelsinimahla). Seejärel purusta küpsised köögikombainiga ühtlaseks puruks. Sega toorjuust küpsisepuru ja maitseainetega ühtlaseks massiks, sega sisse ka riivitud apelsinikoor ning pane taigen 30 minutiks külmikusse tahenema.

2

Vooli käte vahel taignast ühesuurused pallikesed (sain kokku 23 tk) ja pane need vähemalt 15 minutiks sügavkülma. Vahepeal sulata vesivannil šokolaad. Võta trühvlid sügavkülmast ja kasta sulatatud šokolaadi sisse. Selleks kasutasin näiteks hambatikku (kuna kommid on sügavkülmas päris tahkeks läinud, seisavad nad kergesti hambatiku otsas) ja määrisin kommid šokolaadiga lusika abil - valasin šokolaadi kommile ja silusin lusikaga igast küljest ühtlaseks. Minu meelest näib õrn muster glasuuri sees palju huvitavam, kui täiesti sile pind. Aseta kommid küpsetuspaberile (nii on neid lihtne paberi küljest lahti saada, kui šokolaad on tahkunud), puista peale šokolaadipärleid ja seejärel otse külmikusse.

3

Kui komme on palju, siis soovitan need enne šokolaadi sisse kastmist osade kaupa sügavkülmast välja võtta. Vastasel juhul muutuvad nad toatemperatuuril liiga pehmeks ja šokolaadiga katmine muutub üpris keeruliseks.
Kui šokolaadiga katmine on liiga keeruline ja on soov komme koos lastega valmistada, võib kommid lihtsalt kakaopulbrist, riivitud šokolaadist või muust kattest läbi veeretada.

4

5

Serveerida soovitan otse külmikust ja säilitada samuti külmikus.. seniks, kuni neid jätkub muidugi. 🙂

Koostisosad

Trühvli täidis
 125 g toorjuustu (kasutasin Ottot)
 40 g suhkrut (või rohkem, maitse järgi)
 2 spl konjakit
 1 pakk Selga šokolaadiküpsiseid (180 g)
 1 apelsin
 0,5 tl ingveripulbrit
 0,5 tl jahvatatud nelki
 1 tl kaneeli
Glasuur
 150 g tumedat šokolaadi (kui soovid paksemat glasuurikihti, siis 200g)
 kaunistuseks suhkrupärleid või muud meelepärast

Juhised

1

Kõigepealt sega toorjuust suhkru ja konjakiga veidi pehmemaks (kes soovib alkoholivaba varianti, võib kasutada näiteks samas koguses pressitud apelsinimahla). Seejärel purusta küpsised köögikombainiga ühtlaseks puruks. Sega toorjuust küpsisepuru ja maitseainetega ühtlaseks massiks, sega sisse ka riivitud apelsinikoor ning pane taigen 30 minutiks külmikusse tahenema.

2

Vooli käte vahel taignast ühesuurused pallikesed (sain kokku 23 tk) ja pane need vähemalt 15 minutiks sügavkülma. Vahepeal sulata vesivannil šokolaad. Võta trühvlid sügavkülmast ja kasta sulatatud šokolaadi sisse. Selleks kasutasin näiteks hambatikku (kuna kommid on sügavkülmas päris tahkeks läinud, seisavad nad kergesti hambatiku otsas) ja määrisin kommid šokolaadiga lusika abil - valasin šokolaadi kommile ja silusin lusikaga igast küljest ühtlaseks. Minu meelest näib õrn muster glasuuri sees palju huvitavam, kui täiesti sile pind. Aseta kommid küpsetuspaberile (nii on neid lihtne paberi küljest lahti saada, kui šokolaad on tahkunud), puista peale šokolaadipärleid ja seejärel otse külmikusse.

3

Kui komme on palju, siis soovitan need enne šokolaadi sisse kastmist osade kaupa sügavkülmast välja võtta. Vastasel juhul muutuvad nad toatemperatuuril liiga pehmeks ja šokolaadiga katmine muutub üpris keeruliseks.
Kui šokolaadiga katmine on liiga keeruline ja on soov komme koos lastega valmistada, võib kommid lihtsalt kakaopulbrist, riivitud šokolaadist või muust kattest läbi veeretada.

4

5

Serveerida soovitan otse külmikust ja säilitada samuti külmikus.. seniks, kuni neid jätkub muidugi. 🙂

Jõulutrühvlid

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga