Apelsinimaitselised vastlakuklid kardemoniga

KategooriaRaskusasteKeskmine

Klassikalised kohevad vastlakuklid põneva apelsini ja kardemoni maitsenüansiga.

Ettevalmistusaeg1 tundKüpsetusaeg15 minutitAeg kokku1 tund 15 minutit
Pärmitaigen
 550 g nisujahu
 11 g kuivpärmi
 200 ml piima
 50 ml pressitud apelsinimahla
 3 tl riivitud apelsinikoort
 75 g võid
 2 muna (neist 1 kuklite määrimiseks)
 100 g suhkrut
 1 tl jahvatatud kardemoni
 näpuotsaga soola
Kreem
 300 ml vahukoort
 200 g toorjuustu
 3 spl suhkrut (või rohkem, maitse järgi)
 1 tl vanillisuhkrut
1

Alustame pärmitaignast. Kes eelistab presspärmi, saab seda kuivpärmi asemel kasutada. Kõigepealt soojenda kokku valatud piim ja apelsinimahl käesoojaks (umbes 35-40 kraadi). Sega pärm poole kogusega jahust ning seejärel käesooja vedelikuga. Kindlasti sõelu jahu, nii jääb taigen kohevam! Sega ühtlaseks ja kergita massi umbes pool tundi soojas kohas.

2

Seejärel sega juurde muna, sulatatud (kuid veidi jahutatud) või, suhkur, sool, kardemon, apelsinikoor ja ülejäänud jahu. Sõtku taigen ühtlaseks, kuni see lööb kausi küljest lahti, puista peale veidi jahu, kata rätiku või kilega ja pane umbes tunniks sooja kohta kerkima. Taigen peaks kerkima vähemalt kahekordseks.

3

Seejärel rebi taignast ükshaaval tükikesed ja vormi neist jahusel laual rullides ühtlased pallikesed (umbes 50-60 g suurused, nii saad väikesed armsad kuklid), aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile veel veidikeseks kerkima.

4

Määri kerkinud kuklid lahtiklopitud munaga ja küpseta 210-kraadises ahjus umbes 15 minutit, kuni kuklid on kuldpruunid.

5

Kui kuklid on jahtunud, lõika neilt pealmine osa noaga ära ja valmista kreem. Selleks võib kasutada lihtsalt vahukoort ja suhkrut, kuid väga maitsva tulemuse saab, kui lisada toorjuustu (samuti on täidis sel juhul tugevam). Kuid sel juhul on oluline kasutada toasooja toorjuustu, et see vahukoorega ühtlaselt seguneks. Vahusta vahukoor koos suhkru ja vanillisuhkruga tugevaks vahuks. Lisa toasoe toorjuust ja vahusta veelkord kergelt läbi. Täida kukkel võimalusel tordipritsiga, kui prits puudub, siis lihtsalt lusikaga. Kuklid on parimad värskena!

6

Algne retsept on pärit Tuuli Mathiseni blogist (tuuliretseptid.ee), täiendasin retsepti apelsini ning kardemoniga ja presspärmi asemel kasutasin kuivpärmi.

Koostisosad

Pärmitaigen
 550 g nisujahu
 11 g kuivpärmi
 200 ml piima
 50 ml pressitud apelsinimahla
 3 tl riivitud apelsinikoort
 75 g võid
 2 muna (neist 1 kuklite määrimiseks)
 100 g suhkrut
 1 tl jahvatatud kardemoni
 näpuotsaga soola
Kreem
 300 ml vahukoort
 200 g toorjuustu
 3 spl suhkrut (või rohkem, maitse järgi)
 1 tl vanillisuhkrut

Juhised

1

Alustame pärmitaignast. Kes eelistab presspärmi, saab seda kuivpärmi asemel kasutada. Kõigepealt soojenda kokku valatud piim ja apelsinimahl käesoojaks (umbes 35-40 kraadi). Sega pärm poole kogusega jahust ning seejärel käesooja vedelikuga. Kindlasti sõelu jahu, nii jääb taigen kohevam! Sega ühtlaseks ja kergita massi umbes pool tundi soojas kohas.

2

Seejärel sega juurde muna, sulatatud (kuid veidi jahutatud) või, suhkur, sool, kardemon, apelsinikoor ja ülejäänud jahu. Sõtku taigen ühtlaseks, kuni see lööb kausi küljest lahti, puista peale veidi jahu, kata rätiku või kilega ja pane umbes tunniks sooja kohta kerkima. Taigen peaks kerkima vähemalt kahekordseks.

3

Seejärel rebi taignast ükshaaval tükikesed ja vormi neist jahusel laual rullides ühtlased pallikesed (umbes 50-60 g suurused, nii saad väikesed armsad kuklid), aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile veel veidikeseks kerkima.

4

Määri kerkinud kuklid lahtiklopitud munaga ja küpseta 210-kraadises ahjus umbes 15 minutit, kuni kuklid on kuldpruunid.

5

Kui kuklid on jahtunud, lõika neilt pealmine osa noaga ära ja valmista kreem. Selleks võib kasutada lihtsalt vahukoort ja suhkrut, kuid väga maitsva tulemuse saab, kui lisada toorjuustu (samuti on täidis sel juhul tugevam). Kuid sel juhul on oluline kasutada toasooja toorjuustu, et see vahukoorega ühtlaselt seguneks. Vahusta vahukoor koos suhkru ja vanillisuhkruga tugevaks vahuks. Lisa toasoe toorjuust ja vahusta veelkord kergelt läbi. Täida kukkel võimalusel tordipritsiga, kui prits puudub, siis lihtsalt lusikaga. Kuklid on parimad värskena!

6

Algne retsept on pärit Tuuli Mathiseni blogist (tuuliretseptid.ee), täiendasin retsepti apelsini ning kardemoniga ja presspärmi asemel kasutasin kuivpärmi.

Notes

Apelsinimaitselised vastlakuklid kardemoniga

2 Comments

  1. Egle 19. jaan. 2024 at 22:52

    Aitäh retsepti eest! ????

    Kas võib uurida, kust on pärit see pits äärega vaagen ka? ☺️

    Vasta
    1. Veronika Humal 21. jaan. 2024 at 20:14

      Koogialus on pärit Evelin Samuel keraamikast. 🙂

      Vasta

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga