Klassikalised kohevad vastlakuklid põneva apelsini ja kardemoni maitsenüansiga.
Alustame pärmitaignast. Kes eelistab presspärmi, saab seda kuivpärmi asemel kasutada. Kõigepealt soojenda kokku valatud piim ja apelsinimahl käesoojaks (umbes 35-40 kraadi). Sega pärm poole kogusega jahust ning seejärel käesooja vedelikuga. Kindlasti sõelu jahu, nii jääb taigen kohevam! Sega ühtlaseks ja kergita massi umbes pool tundi soojas kohas.
Seejärel sega juurde muna, sulatatud (kuid veidi jahutatud) või, suhkur, sool, kardemon, apelsinikoor ja ülejäänud jahu. Sõtku taigen ühtlaseks, kuni see lööb kausi küljest lahti, puista peale veidi jahu, kata rätiku või kilega ja pane umbes tunniks sooja kohta kerkima. Taigen peaks kerkima vähemalt kahekordseks.
Seejärel rebi taignast ükshaaval tükikesed ja vormi neist jahusel laual rullides ühtlased pallikesed (umbes 50-60 g suurused, nii saad väikesed armsad kuklid), aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile veel veidikeseks kerkima.
Määri kerkinud kuklid lahtiklopitud munaga ja küpseta 210-kraadises ahjus umbes 15 minutit, kuni kuklid on kuldpruunid.
Kui kuklid on jahtunud, lõika neilt pealmine osa noaga ära ja valmista kreem. Selleks võib kasutada lihtsalt vahukoort ja suhkrut, kuid väga maitsva tulemuse saab, kui lisada toorjuustu (samuti on täidis sel juhul tugevam). Kuid sel juhul on oluline kasutada toasooja toorjuustu, et see vahukoorega ühtlaselt seguneks. Vahusta vahukoor koos suhkru ja vanillisuhkruga tugevaks vahuks. Lisa toasoe toorjuust ja vahusta veelkord kergelt läbi. Täida kukkel võimalusel tordipritsiga, kui prits puudub, siis lihtsalt lusikaga. Kuklid on parimad värskena!
Algne retsept on pärit Tuuli Mathiseni blogist (tuuliretseptid.ee), täiendasin retsepti apelsini ning kardemoniga ja presspärmi asemel kasutasin kuivpärmi.
Koostisosad
Juhised
Alustame pärmitaignast. Kes eelistab presspärmi, saab seda kuivpärmi asemel kasutada. Kõigepealt soojenda kokku valatud piim ja apelsinimahl käesoojaks (umbes 35-40 kraadi). Sega pärm poole kogusega jahust ning seejärel käesooja vedelikuga. Kindlasti sõelu jahu, nii jääb taigen kohevam! Sega ühtlaseks ja kergita massi umbes pool tundi soojas kohas.
Seejärel sega juurde muna, sulatatud (kuid veidi jahutatud) või, suhkur, sool, kardemon, apelsinikoor ja ülejäänud jahu. Sõtku taigen ühtlaseks, kuni see lööb kausi küljest lahti, puista peale veidi jahu, kata rätiku või kilega ja pane umbes tunniks sooja kohta kerkima. Taigen peaks kerkima vähemalt kahekordseks.
Seejärel rebi taignast ükshaaval tükikesed ja vormi neist jahusel laual rullides ühtlased pallikesed (umbes 50-60 g suurused, nii saad väikesed armsad kuklid), aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile veel veidikeseks kerkima.
Määri kerkinud kuklid lahtiklopitud munaga ja küpseta 210-kraadises ahjus umbes 15 minutit, kuni kuklid on kuldpruunid.
Kui kuklid on jahtunud, lõika neilt pealmine osa noaga ära ja valmista kreem. Selleks võib kasutada lihtsalt vahukoort ja suhkrut, kuid väga maitsva tulemuse saab, kui lisada toorjuustu (samuti on täidis sel juhul tugevam). Kuid sel juhul on oluline kasutada toasooja toorjuustu, et see vahukoorega ühtlaselt seguneks. Vahusta vahukoor koos suhkru ja vanillisuhkruga tugevaks vahuks. Lisa toasoe toorjuust ja vahusta veelkord kergelt läbi. Täida kukkel võimalusel tordipritsiga, kui prits puudub, siis lihtsalt lusikaga. Kuklid on parimad värskena!
Algne retsept on pärit Tuuli Mathiseni blogist (tuuliretseptid.ee), täiendasin retsepti apelsini ning kardemoniga ja presspärmi asemel kasutasin kuivpärmi.
Aitäh retsepti eest! ????
Kas võib uurida, kust on pärit see pits äärega vaagen ka? ☺️
Koogialus on pärit Evelin Samuel keraamikast. 🙂