Šarlott on üks mõnusalt värske kook, mis sobiks lisaks klassikalisele pashale (tuntud lihavõtte magustoit) väga hästi munadepühade lauale. Šarloti sees saab kasutada kõiksugu marju või tükeldatud puuvilju.
Biskviidi retsepti sain emalt, kes mulle selle järgi biskviidi valmistamist juba varakult õpetas. Ma ei hakka muid retsepte ega valmistamisviise isegi proovima, sest see siin on alati toiminud.
Eralda munakollased valgetest. Vahusta munavalged tugevaks vahuks ja munakollased eraldi koos suhkruga samuti ühtlaseks. Lisa pool vahustatud munavalgetest munakollaste hulka ja sega ühtlaseks. Seejärel lisa sõelutud ja omavahel segatud kuivained ja sega kõik ühtlaseks. Viimasena sega õrnalt sisse ülejäänud munavalgevaht, et taigen võimalikult kohev jääks. Küpseta 200-kraadises ahjus 9-10 minutit, kuni biskviit on pealt kuldne.
Samal ajal aseta lauale küpsetuspaber ja puista peale veidi tuhksuhkurt. Võta biskviit ahjust, kummuta suhkruga kaetud küpsetuspaberile ja eemalda pealt õrnalt teine küpsetuspaber. Lase veidi jahtuda. Seejärel määri biskviidile moos või suhkruga püreestatud marjad, keera biskviit õrnalt rulli ja aseta tunniks külmikusse, et lasta tal taheneda.
Täidise valmistamiseks pane želatiin vähese veega paisuma (1 spl želatiini kohta kasutatakse 4 spl vett). Püreesta pooled vaarikatest, ülejäänud jätsin täidisesse koos mustikatega tervetena (soovi korral võid ka kõik püreestada).
Vahusta vahukoor, sega juurde kohupiim suhkru ja marjapüreega. Suhkurt lisa maitse järgi vastavalt sellele, kas soovid magusamat või värskemat tulemust.
Vahepeal sulata vesivannil paisunud želatiin, lisa täidisesse samal ajal intensiivselt vispliga segades, et želatiin ühtlaselt seguneks. Viimasena lisa terved marjad.
Vooderda ümmargune kauss toidukilega (nii on kooki lihtne hiljem kausist kätte saada). Lõika rullbiskviit viiludeks (umbes 1 cm) ja aseta viilud korrapäraselt kausi põhjale ja külgedele. Osa viiludest jäta kõige peale laotamiseks (koogipõhja jaoks). Vala täidis rullbiskviidi viiludele ja aseta ülejäänud viilud kõige peale. Kui täidis on veel liialt vedel, siis lase tal külmikus veidi tarduda enne, kui viilud peale laotad.
Lase koogil külmikus üleöö seista. Järgmisel päeval kummuta šarlott koogialusele ja kaunista näiteks marjadega.
Koostisosad
Juhised
Biskviidi retsepti sain emalt, kes mulle selle järgi biskviidi valmistamist juba varakult õpetas. Ma ei hakka muid retsepte ega valmistamisviise isegi proovima, sest see siin on alati toiminud.
Eralda munakollased valgetest. Vahusta munavalged tugevaks vahuks ja munakollased eraldi koos suhkruga samuti ühtlaseks. Lisa pool vahustatud munavalgetest munakollaste hulka ja sega ühtlaseks. Seejärel lisa sõelutud ja omavahel segatud kuivained ja sega kõik ühtlaseks. Viimasena sega õrnalt sisse ülejäänud munavalgevaht, et taigen võimalikult kohev jääks. Küpseta 200-kraadises ahjus 9-10 minutit, kuni biskviit on pealt kuldne.
Samal ajal aseta lauale küpsetuspaber ja puista peale veidi tuhksuhkurt. Võta biskviit ahjust, kummuta suhkruga kaetud küpsetuspaberile ja eemalda pealt õrnalt teine küpsetuspaber. Lase veidi jahtuda. Seejärel määri biskviidile moos või suhkruga püreestatud marjad, keera biskviit õrnalt rulli ja aseta tunniks külmikusse, et lasta tal taheneda.
Täidise valmistamiseks pane želatiin vähese veega paisuma (1 spl želatiini kohta kasutatakse 4 spl vett). Püreesta pooled vaarikatest, ülejäänud jätsin täidisesse koos mustikatega tervetena (soovi korral võid ka kõik püreestada).
Vahusta vahukoor, sega juurde kohupiim suhkru ja marjapüreega. Suhkurt lisa maitse järgi vastavalt sellele, kas soovid magusamat või värskemat tulemust.
Vahepeal sulata vesivannil paisunud želatiin, lisa täidisesse samal ajal intensiivselt vispliga segades, et želatiin ühtlaselt seguneks. Viimasena lisa terved marjad.
Vooderda ümmargune kauss toidukilega (nii on kooki lihtne hiljem kausist kätte saada). Lõika rullbiskviit viiludeks (umbes 1 cm) ja aseta viilud korrapäraselt kausi põhjale ja külgedele. Osa viiludest jäta kõige peale laotamiseks (koogipõhja jaoks). Vala täidis rullbiskviidi viiludele ja aseta ülejäänud viilud kõige peale. Kui täidis on veel liialt vedel, siis lase tal külmikus veidi tarduda enne, kui viilud peale laotad.
Lase koogil külmikus üleöö seista. Järgmisel päeval kummuta šarlott koogialusele ja kaunista näiteks marjadega.